Spor | 03.12.2020 12:11:50

Survivor Elif Gören ile adım adım pilates

Survivor Elif Gören ile adım adım pilates
Emel Ünal BULUT

Survivor 2020 yarışmacıları arasında başarılı performansı ile dikkat çeken Elif Gören, atletizme tutkuyla bağlı.

“Sevgiyle kalın çünkü dünyayı sevgi kurtaracak. Sosyal medyada hep iyilik, sevgi ile alakalı paylaşımlarda bulunuyorum ve  çok güzel dönüşler alıyorum. Sporcuyken de, Survivor’daki yarışma boyunca da yensem de yenilsem de hep önce eli uzatan ben oldum. Beni izleyen, örnek alacak küçük yaşta kardeşlerime, spor yapmak için adım atan kişilere zor şartlarda da iyi insan kalabilmeyi göstermeliydim. Kalplere dokunmak istedim. Bana taş atanlara ben hep ekmek attım. Kazanan kişi ben oldum.  İyilik olduğu zaman, sağlık da oluyor. Yüreğiniz temiz ve sağlıklı kalıyor”

2012 Yaz Olimpiyatları'ndaki 4 × 400m bayrak yarışı etkinliğine katılan en genç milli atletizm takımı üyesi olan Elif Gören ile Survivor’a katılma süreci ve eğitmenliğini yaptığı pilates üzerine konuştuk. Gören, Survivor’a katılma sürecini şöyle anlatıyor: “Son 3 yıldır Acun Medya ile görüşmelerimiz vardı. Devam eden aktif sporculuğumun yanı sıra Akdeniz oyunları, Avrupa şampiyonluğu gibi hedeflerimden dolayı Survivor’ı ikinci planda tutmak durumunda kaldım. Çünkü hem milli takımı hem de kulübümü yarı yolda bırakmak istemiyordum. Hayatımın yansıması olarak tanımlayabileceğim Survivor’a katılmaya karar vermemde performansımın süreklilik arz eden bir şekidle beklentimin altında ilerlemesi etkili oldu Şampiyonluk beklerken yarı finalde elenmem, final beklerken elenmem beni geri çekmeye başladı. Tam da bu süreçte Acun Ilıcalı tekrar iletişime geçti ve 2020 Survivor için düşüncelerimi almak istedi. Bu yıl, bir şeylerin değişmesi gerektiğini, artık hayatımda farklı şeylerin yer alması gerektiğini düşündüm. Üstelik Avrupa şampiyonası barajını geçmeme ve olimpiyat senesi olmasına rağmen bu kararı aldım. Hayatımın dönüm noktası oldu. Hayatım boyunca edinemeyeceğim tecrübe edindim.”

“AVRUPA ŞAMPİYONASI VE OLİMPİYATLAR GÖNLÜMÜN KENARINDA”

Survivor’a giden ama içinde Avrupa şampiyonası ve olimpiyatlarının ukde kaldığını söyleyen Elif Gören, dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinin başlamasıyla olimpiyatların ertelenmesini yarışmadayken öğreniyor: “Nasıl bir hissiyatla gittiysem bütün dünyayı etkisi altına alan salgın, olimpiyatların ertelenmesine neden oldu. Şaka bir yana katılmayı çok istiyordum tabi ama yaşanan durum hepimiz için üzücü. 2021 olimpiyatları için hem federasyon hem kulübüm hem de arkadaşlarım sahalarda görmek için büyük destek veriyorlar. Ben de onları yalnız bırakmak istemiyorum.  Ama Survivor’dan döndükten sonra sanırım, yaşın da verdiği olgunluktan dolayı hem eğitimini aldığım hem de bilgi, tecrübe, birikimimi insanlara aktarabilmek için pilates eğitmenliğine yöneldim. Eğitmenliğin yanı sıra spor salonunun işletmesini de üstlendim. Hayatımı uzun yıllar spor üzerinden kazandığım için enerjimi daha fazla insana dokunmamı sağlayacak, fayda oluşturacak projelere yönelttim” diyen Elif Gören pilates ile ilgili şu bilgileri veriyor.


PİLATES; OMURGANIZI DİK, RUHUNUZU HUZURLU YAPAR

“Önceden insanlar daha fazla yürüyor, daha fazla eşya taşıyormuş. Şimdi hemen herkes masa başında çalışıyor. En büyük problemlerden bir tanesi, başın öne doğru eğilmesi. Ofiste çalışan insanlara bakın, genellikle başları öne doğru eğiktir. Omurgadaki C1, C2 dediğimiz yapı giderek öne doğru eğilir.  Masa başı çalışmak, insanlarda postür bozukluklarına sebep oluyor. Sağlıklı bir omurga ve beden için egzersiz yapmak zorundayız. Doğru egzersiz programlarıyla birçok rahatsızlıktan kurtulabiliriz.  “Pilates, tek başına omurganızı dik, ruhunuzu huzurlu yapar” diye bir sözüm var. Aslında sadece pilates değil, hareket edelim de nasıl olursa olsun. Çünkü çok stresli bir hayat yaşıyoruz. Spor yaptığımızda adrenalimizin artması sebebi ile stresimizi de azaltmış oluyoruz. Tüm negatif enerjiyi sporla arkamızda bırakabiliyoruz. Bedenimiz, en değerli varlığımız, ona iyi bakmalı, gün içerisinde vücudumuza dönüp onu dinleyip, ona zaman ayırmalıyız.”

ZİHNİN BEDEN İLE BÜTÜNLEŞMESİNİ SAĞLAR

Pilates denildiğinde ilk olarak kontrolün geldiğini, kurucusu Joseph Hubertus Pilates’in bu sistemin adını ilk olarak “kontroloji” olarak tanımladığını anlatan Elif Gören, “Çünkü, kontrol ve konsantrasyon olmaksızın yapılan pilates hareketleri hedef ve amacını kaybeder. J.Pilates ‘Dikkatsizce 20 tekrar yapmaktansa 5 tekrarı mükemmel bir şekilde yapmak daha iyidir’  cümlesiyle bu düşüncesini ifade ediyor. Pilates, genel olarak vücudumuzun gücünü artırır ana kaslarla birlikte eklem ve bağlarımıza kadar etki eder,dengeyi ve koordinasyonu sağlar, duruş bozukluğuna önemli derecede etki ederken aynı zamanda esnekliği, zihnin beden ile bütünleşmesini sağlar ve kişilerin yaşam kalitesini arttırır” açıklamasında bulunuyor.


EKİPMAN OLMADAN DA PİLATES MÜMKÜN

- Bir nesneye beş dakika odaklanarak beyni rahatlatmasının yanında nefes alışverişlerinizi dinlemeniz beyni çalıştırır.

- Pilateste ekipmana ihtiyaç duymadan beyninizi ve bedeninizi rahatlatabilirsiniz.

- Reformer olmadan da evde pilates yapılabiliyor.  Pilates topu, evde egzersiz ekipmanları arasında en popüleri olsa da pilates aslında herhangi bir ekipmana ihtiyaç duymadan yapabileceğiniz bir spor.

- Kişinin önce kendi bedenini tanıması gerekir. Zayıf noktalarınızı saptamanız, vücudunuzu ve kaslarınızı nasıl kullanıp kontrol edebileceğinizi bilmeniz gerekir. Örneğin; karın kasları zayıf olan bir kişinin, mekik hareketlerinde boynu ağrıyabilir, böyle bir durumda kişinin kesinlikle o hareketten kaçınması gerekir.  Bu durum, karın kaslarının henüz bu hareket için hazır olmadığını, alternatif hareketleri bilip ona göre planlama yapması gerektiğini gösterir.

-  Sakatlanma olasılığını düşünecek olursak; en çok üzerinde durduğumuz konuyu tekrar hatırlatmak istiyorum. Pilates; kontrollü, iyi tasarlanmış, yavaş ama akıcı, konsantrasyonu kaybetmeden ve nefes tekniklerini de unutmadan yapıldığında çok güzel sonuçlar verir. Bu yüzden birebir olarak gerçekleştirilen dersler, daha çok değer kazanıyor.

FOTOĞRAF: İBRAHİM KARADENİZ



Paylaş: