Psikoloji | 03.06.2021 15:37:30

Yazı yazmak ve uyku arasında bağlantı var

Yazı yazmak ve uyku arasında bağlantı var
Yapılan bir bilimsel çalışmada günlük tutmakla uykuya rahat geçmek arasındaki ilişki araştırıldı

Kaygı, bireyleri uykusuz bırakabiliyor. Ödenecek faturalar, ertesi gün yapılacak işler gibi sorumluluklar hakkında düşünmek, bireylerin uykusuz kalmasına neden olabiliyor.

Journal of Experimental Psychology'de (Deneyimsel Psikoloji Dergisi) yayınlanan bir çalışmaya göre, bunun kolay ve etkili bir çözümü var: yatmadan önce beş dakika yazı yazmak. Fakat burada önemli bir nokta bulunuyor. Gün içinde yapılanları yazmak yerine ertesi gün yapılacakları yazmak daha çok işe yarıyor.
Baylor ve Emory Üniversitesi'nde yapılan çalışmada gün içinde yaşananlar yerine yapılacaklar listesi yazmanın uykuya dalmayı dokuz dakika kısaltarak, 25 dakika yerine, 16 dakikaya düşürdüğü gözlenmiş. Yapılan bir başka ilaç deneyi ile kıyaslandığında etkili bir süre olarak tespit edilmiş. İlaç kullanarak uykuya dalma süresini toplamda 10 dakika azalttığı gözlenmiş.

Psikoloji konusunda çalışmalar yürüten Michael Scullin, “Bu insanların kolayca yapabilecekleri ve hızlıca uykuya dalmalarını sağlayabilecek bir şey” diyor.

YAZI YAZMAK UYKUYU NASIL ETKİLİYOR?
Michael Scullin: Gün içinde aklımızdan bir çok şey geçiyor. Bazıları zihnimizde dönüp durmaya devam ediyor. Yazma eylemi - fiziksel olarak bir şeyi kağıda geçirmek - duraklatma düğmesine basmamıza yardımcı oluyor. Bilişsel uyarılma azaldıkça, derin düşünce ve kaygı da azalıyor. Bunların her ikisi azaldığında uykuya dalmak çok daha kolay oluyor, çünkü zihni boşaltmış oluyorsunuz" diyor. 


YAPILACAKLAR LİSTESİ, YAPILAN İŞLER LİSTESİNDEN NEDEN DAHA ETKİLİ?
Michael Scullin sözlerine şöyle devam ediyor: Bitmemiş bir iş, aklınızın bir köşesinde kalır. Eğer insanların hafızalarını yaptıkları işler mi, yoksa tamamladıkları işler mi meşgul eder diye test etseniz, insanların genelde tamamladıkları işleri hatırladıklarını görürsünüz. Bitmeyen işlerin bilişsel aktivasyonun yüksek olduğu bir yerde beklediğini düşünüyoruz.  Bir kenara yazılmadığı müddetçe, günlük yaşantılarımız ve iş programlarımızla beraber bitmemiş işler üst üste bindikçe bu bilişsel aktivasyonu yarattığını düşünüyoruz. Bu da uykuya dalmayı zorlaştırıyor diyor.


Paylaş: